Ramadhan Kareem: Gelagat Orang Kita

Posted: Julai 20, 2012 in Renungan, Santai

Salam ramadhan kareem,

Ramadhan kembali lagi. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana kita semua masih lagi disempatkan oleh Allah s.w.t untuk menikmati pesta Ibadah lagi pada tahun ini. Ramai yang telah pulang ke rahmatullah sebelum sempat menikmati ramadhan pada tahun ini [Al-Fatihah].

Adat atau ibadah?

Namun, apabila tiba bulan Ramadhan, maka terdapat beberapa gelagat orang kita yang masih lagi belum berubah. Seakan-akan, menyambut bulan Ramadhan ini adalah adat dan bukan ibadah. Saya pernah menyentuh isu ini dalam artikel saya 2 tahun lepas, tetapi saya yakin saya akan dapat menyaksikan gelagat yang sama pada tahun ini. Kepada yang telah berhijrah, alhamdulillah.

Maintain dan steady

Saya yakin, ramai yang memulakan azam mahu mengejar pahala yang diganjarkan dalam bulan pesta  ibadah ini. Mahu bertarawikh 20 rakaat setiap malam, mahu khatam al-quran lebih dari sekali sepanjang bulan,bersedeqah dan lain-lain ibadah lagi. Alhamdulillah, saya gembira dengan azam itu. Namun, saya kira kita perlu lihat pada kemampuan diri dan berkadaran supaya amalan itu berterusan. “Sesungguhnya amalan yang paling disukai Allah adalah amalan yang berterusan walaupun sedikit”[ Riwayat Al-Bukhari dan Muslim]. Jangan pula malam pertama ramadhan, kita perhebatkan ibadah di masjid tetapi hujungnya ramadhan, kita beriktikaf di pusat membeli-belah. Beristiqamahlah!

Refleksi: Kejar tawaran hebat dari Allah

Sebagai refleksi awal ramadhan, alhamdulillah kita letakkan target kita dan kejar tawaran hebat dari Allah. Percayalah dugaan ramadhan bukan sekadar pada makan dan minum tetapi dugaan mengawal nafsu diri.

“Wahai orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa, seperti mana yang telah diwajibkan ke atas umat-umat sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa” : Al-Baqarah: 183

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s